“A delta-variáns megjelenése óta egyre több gyermek került lélegeztetőgépre”

Megosztás

Az MTA felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus terjedésében a gyermekeknek igen fontos szerepük van.

A gyermekkori koronavírus-fertőzés lefolyásáról és hosszú távú hatásairól, valamint a gyerekek védőoltásával kapcsolatos tudnivalókról szól a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának legfrissebb Covid-hírlevele.

A szakértők által összeállított, az Egyesült Államokban összegyűjtött adatokra támaszkodó anyagból kiderül, hogy miután a gyerekek és serdülők körében kevesebb az új típusú koronavírus okozta megbetegedés (Covid–19) és az abból fakadó halálozás, mint a felnőttekében, sokáig úgy gondolták, hogy a gyerekkori betegség megelőzésére nem kell figyelmet fordítani.

Pedig a gyerekek minden életkorban fertőződhetnek SARS-CoV2 vírussal, az igazolt fertőzöttek aránya az életkor emelkedésével nő.

A hírlevél szerint a világjárvány első hónapjaiban az összes fertőzöttnek csupán 2,6 százalékát tették ki a gyerekek, 2021 novemberére azonban már 24 százalékra nőtt az arányuk – az emelkedés az iskolai közösségek megnyitásával és a felnőttkori védőoltási program bevezetésével párhuzamosan zajlott. A pandémia kezdete óta az összes fertőzött 17 százaléka volt gyerek.

Az egyesült államokbeli adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében az átfertőzöttség mértéke legalább 30 százalékos, ami magasabb, mint a bejelentett esetek alapján számolt arányszám. Ez arra utal, hogy az esetek egy része észrevétlen marad, tünet nélkül vagy enyhe formában zajlik, nem diagnosztizálják. Ennek

a járvány szempontjából rendkívül nagy jelentősége van, hiszen a gyermekek észrevétlenül adhatják át a fertőzést társaiknak, családtagjaiknak.

A megfertőződött gyerekeknek a 0,1–2 százaléka kerül kórházba, a delta vírusvariáns megjelenésével azonban a fekvőbeteg-ellátás mértéke meredeken emelkedik, sőt nő az intenzív osztályos felvétel és a gépi lélegeztetés aránya is.

Az ezzel a mutációval megfertőződött, kórházi ellátásra szoruló gyerekek közel harmada intenzív osztályra kerül, és 7,2 százalékuk gépi lélegeztetést igényel.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek